1864
Slaget på Dybbøl
Efter rømningen af Dannevirke den 5. og 6. februar 1864 drog størstedelen af den danske hær til skanserne ved Dybbøl, en landsby på Sundeved, hvor det slag, der skulle vise sig at blive afgørende for udfaldet af den 2. Slesvigske Krig, blev udkæmpet den 18. april. Slaget endte i et katastrofalt nederlag for Danmark på grund af manglende dansk forberedelse, den danske regerings stædighed og den preussiske hærs overlegenhed. De danske soldaters underlegne forladegeværer gav efterfølgende anledning til en mytedannelse om årsagen til det forsmædelige nederlag.
-Kilde: danmarkshistorien.dk


De Slesvigske krige
To dansk-tyske krige udkæmpet 1848-51 og 1864. Baggrunden for krigene var de nationale og sproglige modsætninger mellem de danske og tyske befolkningsdele i det danske monarki, der efterWienerkongressen (1814-15) foruden de oversøiske besiddelser bestod af kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg; modsætninger, som især forstærkedes fra 1830'erne.
-Kilde: denstoredanske.dk

Det sidste store slag
Året er 1864, og krigen mellem Danmark og Preussen synger på sidste vers. Preusserne har erobret Dybbøl Banke og presset de danske soldater over på Als. En våbenhvile ender uden resultat, og preusserne beslutter sig for at angribe de danske stillinger. I ly af nattemørket sejler flere tusinde preussiske soldater i små både over Alssund ved Sottrupskov. De danske styrker på Kærhalvøen tager forgæves kampen op mod overmagten og lider et svidende nederlag. Kampen om Als bliver det sidste store slag i Krigen 1864. Ved de efterfølgende fredsforhandlinger i Wien må danskerne acceptere fredtraktaten betingelsesløst og vinke farvel til Slesvig, Holsten og Lauenborg.
-Kilde: 1864dage.dk